În calitate de președinte al Asociației Lichidatorilor și Administratorilor Republicii Moldova, vin să vă felicit pentru sărbătoarea de azi a românilor de pretutindeni – 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri din 1918. Cu acest prilej, din curiozitate, am consultat Dicționarul Explicativ Român și am constat că prin „unire” se subînțelege „acțiunea de a se uni și rezultatul ei”. Cu alte cuvinte, unirea se face nu numai prin vorbe și intenții, dar și prin fapte reale. Cu acest prilej, asociațiile noastre profesionale de pe ambele maluri ale Prutului – pentru aceasta avem tot ce ne trebuie, avem o istorie comună, un sânge care apă nu se face, avem și acte normative care stau la bază – sub acest aspect am în vedere protocolul de colaborare între UNPIR, ALARM și ulterior reactualizat cu UAAM, avem acordurile de asistență juridică, care au o valabilitate deja de 9 ani de zile. Pentru aceasta intensificăm și dorim să colaborăm pe toate segmentele, începând de la sport și terminând cu schimbul de experiență – chiar nu de mult am aflat că este o echipă de fotbal, filiala Cluj-Napoca, care dorește și intenționează să formeze o cupă între filiale. Uitați-vă, avem și noi o echipă de amatori, toți sportivi ca și mine, după cum mă vedeți. Faptul că avem burtici, aceasta nu înseamnă că ne împiedică să luăm cupa, pe care noi propunem să o numim „Cupa prieteniei” – pentru că dacă nu câștigăm noi, atunci apreciez că va câștiga prietenia.

La fel, vreau să atrag atenția că ar fi de dorit și intenționăm să facem schimb de formatori între INPPI și Centrul Național de Instruire în Insolvență MOLDINSOLV din Republica Moldova, pentru că, credeți-mă, avem ce învăța unii de la alții: lucruri frumoase, și chiar lucruri care ne-ar ajuta să rezolvăm mai multe situații din practică. Ceea ce ține de acordul de asistență juridică, în partea respectivă este un acord profitabil pentru ambele părți, pentru că eu sunt convins că majoritatea practicienilor, în practica sau în dosarele lor au avut debitori nerezidenți, care au avut reședința sau domiciliul în Republica Moldova – și nu numai. Vorbim de Federația Rusă, Bielorusia, Ucraina, Kazahstan, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, cu care noi acum intenționăm să încheiem aceleași acorduri de asistență juridică. La fel, uitați-vă, avem și noi debitori cu dublă cetățenie și care au și domiciliul, și reședința în România și în statele membre ale Uniunii Europene. Intenționăm, la fel, împreună să găsim o soluție de a urmări creanțele la debitorii care sunt rezidenți ai zonelor offshore – pentru că acolo știți că sunt sumele destul de fabuloase, dar, ca de obicei, nu se urmăresc.

Sub acest aspect, vreau să mai menționez că anul acesta sărbătorim nu numai 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri, dar și 159 de ani de la înfăptuirea Micii Uniri, care a avut loc în 1859, între principatele Moldovei și ale Țării Românești. Cu acest prilej, ar fi necesar de recitat poezia lui Vasile Alecsandri, care a fost publicată în Steaua Dunării a lui Mihail Kogălniceanu – în popor e cunoscută ca „Hora Unirii” –, textul pe care l-am redactat cu prilejul congresului de azi: „Hai ș-om da mână cu mână/ Cei cu inima română./ Măi UNPIR-e, măi vecine/ Vină să te prinzi cu mine!/ Amândoi avem un nume/ Amândoi un scop în lume,/ Amândoi suntem de-o seamă,/ O profesie de leagă”.

Fraților, puterea noastră este doar în unire. Pentru că, vorba clasicului: neamul românesc este o insulă latină înconjurată de marea slavonă, ale cărei maluri încet, încet, se macină. Pentru că nu știu când Dumnezeu va da minte și curaj politicienilor noștri de a înfăptui din nou unirea mare între țările noastre, dar cu siguranță ar fi binevenit să facem „mica unire” între asociațiile noastre profesionale. Pentru că, dacă nu noi, atunci cine?

Mulțumim.